Skocz do zawartości


* * * * - 1 głosy

Jak otworzyć firmę cateringową?


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 magik

magik

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Wysłano 07 marzec 2013 - 06:17

Jak oceniacie potencjał tego biznesu? Za co się zabrać na początku?

#2 peter

peter

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 66 postów

Wysłano 07 marzec 2013 - 06:25

Myślisz o własnym biznesie, a w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Pomyśl o założeniu firmy cateringowej. Jeśli prowadzisz już działalność gastronomiczną, np. masz małą knajpkę świadczenie usług cateringowych może być działalnością poboczną.

W Polsce od kilku lat firmy cateringowe radzą sobie coraz lepiej. Polacy przywykli do idei zamawiania jedzenia i często korzystają z tego typu usług organizując nie tylko wesela czy komunie, ale również mniejsze imprezy w gronie rodziny i przyjaciół.

Firmy cateringowe utrzymują się również z dostarczania śniadań i potraw obiadowych do biurowców. Za kilka złotych oferują świeże kanapki, a za kilkanaście dania obiadowe. Tego typu działalność wymaga stałego utrzymania wysokiej jakości usług, akceptowalnego poziomu cen oraz dobrze dopracowanej logistyki. Ale z drugiej strony, jeśli przygotowywane przez ciebie kanapki są smaczne, zyskujesz oddanych, stałych klientów.

Chcesz założyć firmę? O tym musisz pamiętać
Aby otworzyć działalność związaną ze świadczeniem usług cateringowych musisz założyć, jak przy świadczeniu jakichkolwiek innych usług, własną działalność gospodarczą. Na początek, jeśli zaczynasz skromnie i sam/sama będziesz przygotowywać posiłki, możesz zacząć od jednoosobowej działalności gospodarczej. Jednak jeśli wszystko pójdzie dobrze, być może będzie potrzeba rozważenia zmiany rodzaju działalności. Działalność związana ze świadczeniem usług cateringowych rejestrowana jest pod oznaczeniem PKD 56.29.Z. Założenie działalności gospodarczej wymaga wizyty w urzędzie miasta, urzędzie skarbowym oraz w banku i ZUS. Odwiedź również najbliższy sanepid i zapytaj o dokładne wymogi, które musi spełniać lokal, który przeznaczasz na działalność gastronomiczną. Wymagane normy ulegają zmianą, a najlepiej zasięgnąć informacji u źródła.

Obsługa przyjęć?
Obsługa przyjęć może stanowić główne lub poboczne źródło dochodów. Imprezy takie jak wesela, komunie czy chrzciny to w Polsce biznes sezonowy. Jeśli zależy Ci na takiej formie działalności i chcesz koncentrować się na przygotowywaniu bankietów dobrze jest nawiązać relacje B2B. Wiele firm potrzebuje wsparcia w przygotowywaniu imprez dla pracowników czy innych eventów dedykowanych klientom. Świadczenie tego typu usług wymaga jednak inwestycji większej ilości środków. Oprócz dużego zestawu eleganckich zastaw, pater i podgrzewczy potrzebujemy również specjalnych stołów, ekspresów do kawy, termosów cateringowych, a także stolików bankietowych.

Skuteczna promocja kluczem do sukcesu
Jeśli twoim targetem są inne firmy zadbaj o profesjonalną stronę internetową na której będziesz mógł umieścić relacje z obsługiwanych przez firmę eventów, nowe menu, okresowe promocje. Pamiętaj również o profesjonalnie przygotowanej ofercie, którą będziesz mógł rozesłać do zaprzyjaźnionych firm. Przywiązuj uwagę do estetyki wykonania materiałów – bo to właśnie one będą stanowić Twoją wizytówkę. Jeśli obsługujesz osoby prywatne nieocenionym narzędziem będzie marketing szeptany. Polecenie firmy przez znajomą osobę, która jest zadowolona ze świadczonych usług jest niezwykle potężnym narzędziem marketingowym.




0 user(s) are reading this topic

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych